DOLAR 35,5978 0.28%
EURO 36,7178 0.6%
ALTIN 3.095,780,47
BIST %
BITCOIN 3655397-1,59%
İstanbul

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Açıklama: UTTS Projesinde İsrailli Firmalarla Çalışılmadı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Açıklama: UTTS Projesinde İsrailli Firmalarla Çalışılmadı

ABONE OL
Aralık 7, 2024 09:59
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Açıklama: UTTS Projesinde İsrailli Firmalarla Çalışılmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesinde İsrailli firmaların yer aldığına dair iddialar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamayla yalanlandı. Bakanlık, UTTS teknolojisinin yüzde 100 yerli ve güvenli bir şekilde, Türk mühendislerinin katkılarıyla geliştirildiğini vurguladı.

“Çip Üretiminde İsrail Firması Yer Almıyor”

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, UTTS projesinde kullanılan çiplerin üretimi, programlanması ve ithalatı süreçlerinde İsrail menşeili hiçbir firmanın görev almadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • “Bugüne kadar UTTS kapsamında 1,1 milyon Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sipariş edilmiş, 4 bin akaryakıt istasyonu sisteme dahil edilmiştir. TTB’ler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yerli yazılımlarla programlanmaktadır.”

Veriler Türkiye’de Muhafaza Ediliyor

Açıklamada ayrıca, UTTS projesinde kullanılan tüm verilerin Türkiye’deki veri merkezlerinde saklandığı ifade edilerek, sistemin güvenliğini sağlamak için yerli çözümler geliştirildiği vurgulandı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği üç yerli firmanın akaryakıt istasyonu donanımlarını üretip satabildiği, böylece rekabetçi bir ortam oluşturulduğu açıklandı.

Darphanenin Bilgi ve Tecrübesi Kullanılıyor

Projede kullanılan çiplerin, Hollanda menşeili NXP firması tarafından boş olarak temin edildiği, ancak yazılım ve güvenlik unsurlarının tamamen Darphane’nin bilgi birikimi ve yerli mühendislik yetenekleriyle geliştirildiği ifade edildi. Açıklamada, “Bu çipler, Türkiye Cumhuriyeti pasaportları ve kimlik kartları gibi resmi belgelerde de uzun süredir güvenli şekilde kullanılmaktadır” denildi.

“Asılsız İddialara Hukuki Yollardan Cevap Verilecek”

Bakanlık açıklamasının sonunda, UTTS teknolojisinin yüzde 100 güvenli ve milli bir sistem olduğunun altı çizilerek, mesnetsiz iddiaların devam etmesi halinde hukuki hakların kullanılacağı kamuoyuna duyuruldu.

  • “Gerçeği yansıtmayan ve yanıltıcı iddialara karşı tüm hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı bildiririz” denildi.

UTTS projesinin, yerli ve milli teknolojiyle geliştirildiği bir kez daha teyit edilerek, kamuoyunun yanıltıcı bilgilere itibar etmemesi gerektiği vurgulandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.